RECIPE TAKEN FROM HERE
INGREDIENTS:
600g raw tuna or mackerel ( cut into strips)
120 ml lime juice /vinegar
3 to 4 small red shallots, sliced or chopped finely
2 inches young ginger, finely julienned
2 large chilies, cut into fine strips
5 bird’s eye chilies, cut finely (green & red)
1 small bitter gourd (cut into strips &
marinated in salt for few minutes )
Salt & sugar to taste
METHOD:
~ Mix the sliced bitter gourd with salt to reduce its bitterness & rinse with water.
~ Marinate the fish with the lime juice / vinegar for 10 minutes.
~ Mix all ingredients together.
~ Chill in fridge till ready to eat or just left in room temperature, it'll be fine.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Resepi Hinava
600g tuna mentah atau tenggiri (dihiris)
120 ml jus limau / cuka
3-4 bawang merah kecil, dihiris atau dicincang halus
2 inci halia muda, dihiris halus
2 cili besar, dipotong menjadi jalur halus
Cili mata 5 burung, potong halus (hijau & merah)
1 peria kecil (dipotong menjadi jalur &
diperap garam selama beberapa minit)
Garam & gula secukup rasa
KAEDAH:
~ Campurkan peria yang dihiris dengan sedikit garam untuk mengurangkan kepahitan & bilas dengan air.
~ Perap ikan dengan jus limau / cuka selama 10 minit.
~ Campurkan semua bahan bersama-sama.
~ Simpan di dalam peti sejuk atau biarkan di dalam suhu bilik sebelum dihidang.
3 comments:
makanan paling sadap la ni..kalo bole tiap2 ari mau makan ni saja..hehe
Sa mau repost balik entri kamu ni..:-) credit to you please visit and follow my blog mandak..:-)
http://lullabylover89.blogspot.com/
@Honey Chell
thanks mandak.mimang sadap ni.. rindu sa mo makan..
Post a Comment